Федерация бильярдного спорта Украины
Стремись к лучшему! Играй с лучшими! Будь лучшим!
 
/ Новости бильярдного спорта / Васьковський – Чемпіон України серед ветеранів.

Снукер в Україні розвивається семимильними кроками. Підтвердженням цьому став проведений протягом трьох минулих днів і завершений вчора Чемпіонат України серед ветеранів. Запросили позмагатись гравців старших за 40 років включно. Турнір пройшов на базі нашого клубу, адже відповідність обладнання і умови проведення для таких змагань у нас на найвищому рівні.

Змагатись за головний ветеранський трофей зібралися 23 гравці з шести областей, міг турнір отримати статус міжнародного, та Маноіла Цезар з Молдови в останній момент не зміг приїхати на змагання. За форматом – жодних нововведень: груповий етап з круговими матчами, з яких проходили в фінальний етап троє снукеристів. Переможець групової гонки автоматично ставав чвертьфіналістом, а гравці, які фінішували на 2-3 місцях, грали додаткову гру в 1/8 фіналу.

Новинкою порадували організатори змагань, які створили на сайті проведення змагань опитування щодо переможця турніру. Голосувати могли лише користувачі, зареєстровані в системі snookershot. За результатами голосування глядацьким фаворитом став Степан Делятинський з 15 голосами, троє учасників – Олег Васьковський, Віктор Миронюк та Андрій Макєєв зібрали по 9 голосів. Власне, забігаючи трішки наперед, скажу, що глядачі «вгадали» на 75 %. В півфіналах опинилася ця трійка гравців, за винятком головного фаворита Степана Делятинського.

В першій групі лідирував ветеран з Червонограду Святослав Іванів, відомий як в снукері, так і в піраміді. Він виграв всі п’ять матчів, три з яких –  всуху, і по фрейму поступився Роману Серебрякову та Мар’яну Поні. Друге місце з однією поразкою зайняв Віктор Миронюк. На третю прохідну сходинку піднявся Роман Серебряков, на рахунку якого три виграні проти двох програних зустрічей. Не змогли продовжити боротьбу у турнірі Володимир Тригуб, Богдан Подоляк та Мар’ян Пона.

Аналогічний сценарій повторився в другій групі. З такими самими показниками першим став Ігор Наконечний, Валерій Бойков став другим, останнє ж прохідне місце підкорилося Олегу Васьковському. Для Андрія Остражнова, Ігора Ільчука та Валентина Харлова турнір завершився.

Якщо в перших двох групах все було зрозуміло, то третя вже мала інтригу. По одній зустрічі програли Олександр Савицький та Андрій Макеєєв і за різницею фреймів зайняли перше і друге місця відповідно. Доля третьої сходинки вирішувалась у матчі Степана Петруся та Валерія Леві, де сильнішим виявився Петрусь (2-0) і пройшов в олімпійку.

Неявка на турнір заздалегідь заявленого Маноіли Цезаря спростила завдання учасникам, а групова гонкачетвертої групи відбулася між чотирма гравцями, на рахунку кожного з яких вже була записана технічна перемога над Цезарем (2-0). Безперечний фаворит групи і турніру загалом Степан Делятинський зайняв першу сходинку, не програвши жодного фрейму. Другим пройшов в стадію плей-офф Віталій Самелюк. Останню прохідну позицію розіграли в матчі Олег Кисляк та Андрій Бачинський. З сухим результатом 2-0 на турнірі залишився Кисляк. Бачинський боротьбу покинув.

Найвищим брейком у груповому етапі стала серія 29 очок Ігора Наконечного у матчі з Валерієм Бойковим.

Ігри в 1/8 фіналу між спортсменами, які завершили груповий турнір на 2-3 місцях, розпочалися одразу по завершенню відбіркових матчів. Грали вже до трьох перемог, і боротьба пройшла з перевагою одного зі снукеристів. В парі Віктор Миронюк – Степан Петрусь відмінну гру продемонстрував Миронюк. Він виграв всі три фрейми (72-14, 48-4, 80-33) і виконав найвищу серію на турнірі – 46 очок в першому фреймі, по 22 очки він набирав в другому і третьому відповідно. Решта три матчі завершилися з однаковим результатом 3-1. В чвертьфінали пройшли Бойков, Васьковський та Макєєв, «вибивши» з боротьби Кисляка, Самелюка та Серебрякова відповідно.

В чвертьфінальних поєдинках, які розпочалися вчора пізнім вечором, боротьба тривала довгий час. Відповідальність за результат тиснула на гравців, адже піднятися на п’єдестал переможців бажання мав кожен з учасників ¼. Результативність на цій стадії свідчить на користь важкої тактичної боротьби, адже лише в одному фреймі була зіграна єдина на цьому етапі серія 20 очок. ЇЇ автором став Валерій Бойков у матчі проти Ігора Наконечного.

В одному з матчів зійшлися двоє претендентів на перемогу в турнірі –  Степан Делятинський та Олег Васьковський. Результат матчу складно назвати сенсацією, але все ж розгромної перемоги Васьковського над Делятинським не чекав практично ніхто. Не пішла гра протягом всього матчу у власника клубу, чим і скористався досвідчений киянин. Перший фрейм завершився в останній кулі (59-45). Два наступні у напруженій боротьбі знову «взяв» Васьковський (48-29, 55-30) і зробив вагому заявку на перемогу в турнірі.

Наступним півфіналістом став Віктор Миронюк, який змусив капітулювати червоноградця Святослава Іваніва (3-1). З аналогічним рахунком Валерій Бойков обіграв Ігора Наконечного і вийшов в півфінал у матч проти Миронюка.

Близько 5 годин тривав матч між Андрієм Макєєвим та Олександром Савицьким. Півфіналіст визначився лише сьогодні, коли на годиннику був зафіксований час 00:48. Ним став Андрій Макєєв. Протягом матчу шальки терезів коливались від одного гравця до іншого, почергово снукеристи наздоганяли один одного і звели матч у контровий, п’ятий фрейм, де сильнішим виявився гравець з Маріуполя Андрій Макєєв. У вирішальному фреймі він переміг з рахунком 53-39.

З кожною стадією боротьба зростала, а матчі набували затяжного тактичного характеру. Не винятком став і передостанній етап півфінальних ігор. Матчі цього етапу завершилися з однаковими рахунками 3-1, а перемоги здобули досвідчені спортсмени.

Олег Васьковський у матчі з Андрієм Макєєвим програв перший фрейм (50-61), та в наступних трьох став сильнішим за свого суперника. Переможний хет-трик вдався завдяки вмінню перевести гру у свій звичний ритм, що Олег продемонстрував сповна: 62-33, 53-14 та 67-39 і Васьковський – перший фіналіст Чемпіонату України.

В півфіналі, який проходив паралельно попередньому між Віктором Миронюком та Валерієм Бойковим, фундамент для перемоги був закладений Миронюком із переможного стартового дубля: 59-44 та 71-35 і 2-0 в матчі – хороша заявка на перемогу. Третій фрейм став перемогою «престижу» від Бойкова, який він виграв з рахунком 34-65. Четвертий став останнім в матчі: 3-1 – і Миронюк святкує вихід у фінал (рахунок фрейму 33-10).

По обіді розпочався головний поєдинок турніру. Спортсмени дуже обережно повели гру з самого її початку. Перший фрейм у тактичній боротьбі виграв Олег Васьковський (57 на 37). В другому він знову став сильнішим за свого суперника і перевагу подвоїв (50-28). В третьому фреймі при зіграних 15 червоних кулях рахунок на табло був 16-17 на користь Віктора Миронюка, та в ендшпілі сильнішим знову виявився Васьковський і з рахунком 34-19 повів 3-0. В четвертому фреймі боротьба затягнулася більш ніж на годину. Миронюк отримав серйозну перевагу в рахунку на кольорових кулях, але не змусив здатися Васьковського. Фрейм був насичений тактичними прийомами, в постановці снукерів гравці демонстрували високий рівень гри. Васьковському вдалося відіграти 5 очок на синьому, та при наступній спробі постановки снукера відпустив биток, а той знайшов лузу. З рахунком 40-71 Миронюк скоротив відставання до 3-1. Цей фрейм і став єдиним виграним на рахунку Віктора. П’ятий став останнім. З самого початку Васьковський набрав доволі значну перевагу в очках, та кінцівка фрейму була доволі неоднозначною. Вирішальним моментом стало падіння битка при атаці чорного Миронюком, після чого рахунок став 65 на 25. Попереду був Васьковський. Відіграти 40 очок на 27 наявних на столі – завдання з розряду «impossible», та Миронюк спробував і був дуже близьким до мети. Йому вдалося скоротити відставання до 15 очок (65-50) та на столі лишалося лише дві кулі загальною вартістю 13 очок. Черговим ударом по відіграшу Васьковський все ж забив рожевий і поставив крапку в матчі.

Вітаємо Олега Васьковського з чемпіонським титулом, а Віктору Миронюку дякуємо за силу волі і міцний дух, який він демонстрував у фіналі і протягом усього турніру. Учасникам – слова вдячності за небайдужість і підтримку українського снукеру, адже це дуже важливо в час, коли ця гра почала набувати розвитку і популярності в Україні.

Протягом турніру гравці провели 35 серій 20+, найсерійнішим виявився Віктор Миронюк, на рахунку якого 7 брейків. Також його результативний підхід в 46 очок став найвищим на турнірі.

Всі серії 20+:

  • Віктор Миронюк – 46, 25, 24, 23 (2), 22 (2);
  • Ігор Наконечний – 29, 23, 22, 20 (2);
  • Валерій Леві – 26, 20;
  • Степан Делятинський – 26;
  • Андрій Макєєв – 25;
  • Богдан Подоляк – 25, 24;
  • Степан Петрусь – 24, 22;
  • Олег Васьковський – 24 (2), 20;
  • Мар’ян Пона – 23 (2);
  • Валерій Бойков – 23, 22, 21, 20 92);
  • Андрій Остражнов – 22, 21;
  • Володимир Тригуб – 22;
  • Віталій Самелюк – 21;
  • Олександр Савицький – 20.

Наступного тижня очікується ще один ветеранський вікенд. Гравці з усієї України завітають на турнір з призовим фондом у 30000 гривень. На сьогодні вже зареєструвались 11  учасників у віковій категорії «сеньйори» і 13 – «ветерани». Загалом очікуємо близько 40 учасників на обидві категорії. Реєстрація відкрита на сайті проведення турніру і доступна за посиланнями: ВЕТЕРАНИ СЕНЬЙОРИ.

www.snookerlviv.com.ua

 
 
 

Партнеры

 

         БК "ПРОМЕНАДА"       Бердянский завод резинотехнических изделий

    Национальная федерация бильярда Грузии  

 Національна федерація снукера України